Loflied

Twee vellen papier zijn met garen aan elkaar geregen. De draden lopen dwars door de potloodtekening van een liggende dode man. Aan het voeteneind – in de rechter zijdeur van de kist – zie je een papierreliëf van een gelichte schedel, aan het hoofdeind overblijfsels van het tekenen en plantenzaden.

Ik tekende deze man naar Het lichaam van Christus in het graf (1522) van Hans Holbein. Het is zo’n ongewoon menselijke Christus, en hij is ook echt dood, heel lichamelijk. Het gaat hier niet over het idee van god’s zoon maar om een dood mens.
In mijn achterhoofd speelde ook de herinnering aan het lege graf dat Thierry de Cordier schilderde met de titel H.H. uit de collectie van de Pont in Tilburg.

Loflied was onderdeel van de expositie Body Building in Museum Boymans van Beuningen
https://www.boijmans.nl/en/exhibitions/design-column-5-body-building