Elena Beelaerts is a visual artist. Drawing is the basis of all her work. Gradually these drawings emerge from paper to become collages, installation, video. She collaborates and combines many disciplines to create events, 'living collages'.

Wildgroei

PERSBERICHT Galerie Tanya Rumpff

Elena BeelaertsWildgroei’
tekeningen, collages en installaties van 22 mei t/m 14 juni 2008

opening: zondag 25 mei om 15.00 uur
door bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––­––––––––

“Tumoren, darmkanker, teelbalkanker, Hodgkinlymfoom, wildgroei van cellen in hoofden, in ingewanden, en in geslachtsdelen, organen die buiten hun oevers treden. Een uitgelebberde lamslever aan een gehing, darmen die lijken te exploderen. Uittredingen van cellen die zich niet aan de oorspronkelijke instructies willen houden en weigeren om zelfmoord te plegen.” (Tijs Golldschmidt, inleiding bij Wildgroei , 25 mei j.l.)

WILDGROEI

Botten, ingewanden, slijm en bloed. We zijn er allemaal van gemaakt. Zelfs de meest ingewikkelde denkprocessen en verfijnde kunstuitingen zijn het product van organische materie. Galerie Tanya Rumpff in Haarlem toont verstilde tekeningen en confronterende installaties van Elena Beelaerts waarin inktvissen en speelgoed, embryo’s en sieraden, legosteentjes en fotofragmenten organisch met tekeningen zijn vergroeid.

Beelaerts onderzoekt de wisselwerking tussen mens en materie. Uiteindelijk zijn mens en dier de som van onze natuurlijke ingrediënten; of is er meer dan dat? Beelaerts verkent de grenzen tussen leven en dood, biologie en artefact, mens en natuur. De mens is natuur. Zelfs het denken is product van een lichaam vol botten, mysterieus slijm en bloed. Verwantschap met dieren gebruikt zij als basis voor vergroeiingen of metamorfoses. Tegen elkaar schurende werkelijkheden smeedt zij tot een geheel. Waar Damien Hirst begon, gaat Beelaerts verder.

Beelaerts begint bij autobiografische feiten, maar haar wetenschappelijke blik op ons bestaan laat zich niet temperen door emoties. Het is een poging om genadeloos door de bedreigend autonome processen in het lichaam heen te kijken, om  ziekte, geweld en verval onder ogen te zien. Conceptie en dood liggen dicht bij elkaar. Angst paart zich hier aan een vreemde schoonheid.

In ‘Wildgroei’ bezweert Beelaerts de angst voor de meedogenloze cyclus van leven en dood. Ze rukt  existentiële elementen weg uit de onzichtbare plaatsen waar de schade wordt aangericht. Groei is een dubbelzinnig begrip. In de eerste embryonale stadia zijn de vruchten van mens en dier niet van elkaar te onderscheiden. In het laatste stadium keert een lichaam terug naar zijn organische herkomst. Beelaerts heeft oog voor de absurde schoonheid van die gelijkenis, en ontzag voor het blind delen van cellen.

‘Wildgroei’ wordt geopend door schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt, die er als geen ander in slaagt het persoonlijke te verbinden met wetenschap. In zijn laatste bundel ‘Kloten van de engel’ beschouwt hij de relatie tussen biologie en kunst.

Elena Beelaerts (1971) studeerde o.a. aan het Bath College in Engeland en de Ateliers in Amsterdam. Zij heeft nu haar tweede solo bij Galerie Tanya Rumpff . Sinds haar vorige solo (2005) daar exposeerde zij o.a. in in de Drawing Centre en in de Clementine Gallery, beide in New York.

Galerie Tanya Rumpff
Spaarnwouderstraat 74
NL- 2011 AE  Haarlem

+31 (0)23 5359565
+31 (0)6 51115629

www.galerietanyarumpff.nl

openingstijden: wo t/m za van 13.00 – 17.00 uur,
zondag 25 mei vanaf 13.00 uur en op afspraak.

Handel & Wandel

Loop mee donderdag 24 april met de muzikale wandeltocht Handel&Wandel en breng het Paleis voor Volksvlijt terug naar het Frederiksplein Amsterdam

24 April 16-18 uur  start Nieuwerbrugsteeg

met Samira Dainan, Kay Krijnen, Bart de Kater, Joris van Beek, Amsterdams Andalusisch Orkest o.a.

 

 

close
Een website van Het Gelaat